Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Desery

 fot. Beata Orlik

Bardzo prosta w wykonaniu tarta i niesamowicie smaczna. Letnia, bo z owocami lata. Malinami i borówkami. Znika chyba szybciej niż ją się robi. Ciasto kruche możemy przygotować dzień wcześniej, a następnego je upiec i wyłożyć masę. Sama masa zrobiona jest z kremówki i mascarpone z odrobiną cukru pudru. Osobiście nie lubię zbyt słodkiej masy, dlatego daję maksymalnie 2 płaskie łyżki cukru pudru, ale jeśli lubicie desery słodsze, wystarczy dodać więcej cukru pudru. Tartę można zrobić tylko z malinami lub z borówkami, albo tak jak ja, łącząc te owoce. Każda kombinacja będzie pyszna :-)

 

 

 

 

 

Składniki:
Ciasto
250 g mąki
140 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1-2 łyżki zimniej wody


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy cukier puder. Wszystko rozcieramy palcami, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy, formujemy z niego kulę i wkładamy na ok. 45 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy nim formę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na ok. 30 minut (dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć w czasie pieczenia). Ciasto pieczemy w temp. ok. 180 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie złote i upieczone. Studzimy.

Masa
200 g kremówki (30% lub 36%) mocno schłodzonej
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie, należy dodać więcej)
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie delikatnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.
Masę wykładamy na ostudzone ciasto, a na masie układamy owoce - maliny i borówki.
Tartę chłodzimy w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!

 

Źródło:
;