Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Wypiek z książki Hamelmana "Chleb". Genialny w swej prostocie. Niby jak pizza, jednak tarta. Minimum dodatków jest zaletą. Wyłącznie cebula i boczek, do tego sos. Nie trzeba więcej. Mam ogromną nadzieję, że i Wy spróbujecie tego wypieku. Ciasto jest podstawowym ciastem na pizzę, więc możecie go bez problemu wykorzystać przy innych wypiekach i z innymi dodatkami.
Źródło - J. Hamelman "Chleb"

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

Biga

102 g mąki pszennej

62 g wody

szczypta drożdży instant

 

Łączymy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Będzie sztywna i gęsta. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy na ok. 12-16 godz.

 

Ciasto

420 g mąki pszennej

289 g wody

9 g soli

4 g drożdży instant

2 łyżki oliwy

biga

 

Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz bigi i oliwy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera na wolnych obrotach ok. 3 minuty. Następnie w trakcie mieszania dodajemy bigę partiami i wyrabiamy ok. 3 minuty, dodajemy powoli oliwę. Kiedy połączy się z ciastem, mieszamy ok. 2-3 minuty, aż ciasto nabierze sprężystości. Ciasto będzie mieć średnią konsystencję. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy na ok. 2 godz. Po godzinie ciasto składamy.

 

Dodatki

ok. 300 - 400 g wędzonego surowego boczku

1 i 1/2 creme fraiche (śmietana 36% i 22% w proporcji 2:1)

1 żółtko

3 łyżeczki mąki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

2 duże cebule

 

Boczek kroimy w cienkie plastry. Cebulę i dosyć grube piórka. Składniki można lekko podsmażyć, aby nie były surowe po wyjęciu z piekarnika. Creme, żółtko, przyprawy i mąkę łączymy.

Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na dwa placki o grubszych bokach. Smarujemy płynnymi składnikami, układamy na to boczek i cebulę, wstawiamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (u mnie ok. 250 stopni). Jeśli mamy kamień do pieczenia, najlepiej piec na nim. Jeśli nie, nagrzejmy blachę do pieczenia. Piecemy tyle, aby ciasto się zarumieniło, a składniki lekko przypiekły.

Możemy podawać z sosem czosnkowym.

Smacznego!

 

Źródło:
;