Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Kolejny smakołyk pochodzący z Grecji. Tzatziki to bardzo prosty, ale niezwykle smaczny dip składający się z jogurtu greckiego, ogórków, czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Dip można podawać do wszelkiego rodzaju placuszków np. z cukinii, jak również do chlebków naan, chlebków pita czy też do grilowanych mięs. Gorąco polecam, ja zajadam się nim od dwóch dni właśnie w połączeniu z chlebkami naan, na które przepis pojawi się niebawem.
Dla wyjaśnienia powiem, że w sumie to dip ciężko zaliczyć do kategorii dań, jednak jako dodatek do dań nadaje się doskonale, stąd mój wybór właśnie w tej kategorii:-) Poza tym czas na grillowanie w pełni, więc tym bardziej przepis może się przydać :-)

 

 

 

 

Składniki:

150 g jogurtu greckiego

1 ząbek cosnku

3 średniej wielkości ogórki gruntowe

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

sól, świeżo zmielony pieprz

 

Ogrórki obieramy, pozbawiamy nasionek za pomocą małej łyżki, ścieramy na tarce i odsącxamy na durszlaku. Musimy pozbyć się jak największej ilości wody z ogórków (zostawiamy na ok. 1 godz.). Po tym czasie ogórki jescze odciskamy w rękach.

Następnie, do jourtu greckiego dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę, sok z cytryny, ogórki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.

Podając, możemy polać odrobiną oliwy z oliwek i położyć kilka oliwek.

Smacznego!

 

Źródło:
;