Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Zapiekane gniazdka z ziemniaków i boczku

 fot. Beata Orlik

Prosta, szybka propozycja na obiad. W dodatku podana w bardzo ciekawy sposób. Moje serce podbiła, nie tylko prostotą, ale i aromatami i smakami. Do tego kubek zimnej maślanki i jestem w niebie. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia", która od dawna jest moją inspiracją w kuchni. Gorąco Wam polecam, szczególnie na chłodne dni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 600 g ziemniaków

200 g wędzonego surowego boczku

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

200 g sera żółtego (u mnie masdamer)

100 ml białego wytrawnego wina

1 liść laurowy

sól, pieprz do smaku

1 łyżka masła

Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt zapałek (możemy użyć specjalnej tarki lub ręcznie - ważne, aby ziemniaki były pokrojone na cienkie słupki). 

Na patelnię wkładamy boczek pokrojony w kostkę, podsmażamy, aż się zarumieni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek, liść. Całość podsmażamy. Gdy cebula będzie miękka, wyjmujemy liść laurowy i dodajemy wino. Gdy płyn odparuje, dodajemy ziemniaki i chwilkę całość podsmażamy (ok. 3-4 minutki). Następnie, odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy.

Ziemniaki przekładamy do wgłębień w formie na muffiny wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Podajemy ciepłe ze szklanką maślanki. Pyyyyyszne!

 

 

 

Źródło:
;