Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Są takie dni jak dzisiejszy, że mam ochotę na coś sycącego, ciepłego. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki z ziemniakami, mięsem mielonym. Na taką z tłuczonymi ziemniakami ochotę miałam już dawno, ale się tak jakiś nie składało, żeby ja zrobić. W końcu jest i gorąco polecam!
Źródło - "Rustykalna kuchnia"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

ok. 1 kg mielonej wołowiny lub jagnięciny lub pół na pół

2-3 łyżki oliwy

2 cebule drobno posiekane

2 marchewki drobno pokrojone w kostkę

4 posiekane ząbki czosnku

1 szklanka świeżego lub mrożonego zielonego groszku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki bulionu

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka ostrej papryki

sól, pieprz

2 łyżki oliwy i 1,5 łyżeczki mąki

 

Ziemniaki

1 kg ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

200 ml mleka

30 g miękkiego masła

200 g startego żółtego sera

Mięso podsmażamy na oliwie, aż będzie rumiane. Następnie dodajemy groszek, marchewkę, cebulę, czosnek, bulion, koncentrat i przyprawy. Dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki mieszamy z masłem, mlekiem i serem, aż powstanie jednolita masa. Ziemniaki muszą być gorące.

Z mąki i oliwy robimy pastę i zageszczamy nią mięso.

Na dno garnka/naczynia do zapiekania wykładamy mięso, a na nie tłuczone ziemniaki. Wierzch możemy posypać dodatkowym serem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aby wierzch się przyrumienił, jeśli ziemniaki i mięso są ciepłe, jeśli ostudzone, to ok. 40-45 minut.

Smacznego!

 

Źródło:
;