Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Zapiekanka z ziemniaków, boczku i sera (Tartiflette)

 fot. Beata Orlik

Nie trzeba chyba długo przekonywać, że im prościej tym lepiej. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Połączenie ziemniaków, boczku, cebuli, śmietany i tymianku. Aaaa... no i sera :-) Pyszne! Idealne na obiad, do tego kubek maślanki i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Może nie prezentuje się pięknie, ale jest naprawdę pyszne :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
ok. 7-8 ziemniaków
1 duża cebula
ok. 100 g surowego wędzonego boczku
ok. 100 ml wytrawnego wina
ok. 100 ml śmietany (połączenie 22% i 30% pół na pół)
ok. 200 g sera żółtego (np. cheddar)
świeży tymianek
sól, pieprz


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki (mniej więcej takie jak do zupy).
Boczek kroimy na słupki. Podsmażamy go. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Całość smażymy (starajmy się nie używać dodatkowej oliwy/oleju). Wlewamy wino i czekamy aż się zredukuje. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy ok. 10 minut (aby lekko zmiękły), doprawiamy. Wlewamy śmietanę, całość mieszamy, zostawiamy na małym ogniu ok. 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, posypujemy je mocno startym serem żółtym, na to pozostałą część ziemniaków i również posypujemy serem. Na wierchu układamy świeży tymianek.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30 minut, aż ziemniaki całkowicie zmiękną.
Smacznego!

 

Źródło:
;