Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

Zapiekanka z ziemniaków i wędzonego dorsza

 fot. Beata Orlik

Kolejna jesienna zapiekanka, treściwa za sprawą ziemniaków i beszamelu. Oprócz tego jest jeszcze wędzony dorsz, który nadaje zapiekance cudownego aromatu. No i pietruszka. Gdy robiłam tę zapiekankę zastanawiałam się czy będzie dobra. I co? Wyszła przepyszna! Pod chrupiącą skróką z sera i beszamelu kryje się jeszcze lepsze wnętrze. Pamiętajmy, aby przy gotowaniu ziemniaków posolić je, wtedy przy doprawianiu beszamelu należy to uwzględnić.
Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo "Mała paryska kuchnia"

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:
750 g obranych, ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków
200 g wędzonego dorsza
garść posiekanej natki pietruszki
garść startego dojrzałego sera (u mnie Grana Padano)


Beszamel
30 g masła
30 g mąki
500 ml mleka
ćwiartka cebuli
1 goździk
1 liść laurowy
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz do smaku (ilość zależy od tego jak posoliliśmy podczas gotowania ziemniaki)

Robimy beszamel. Masło rozpuszczamy w garnuszku na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i mocno ucieramy, aż postanie gładka masa. Odstawiamy na chwilkę z ognia. Następnie, ciągle mieszając dodajemy stopniowo mleko (garnuszek stawiamy na ogniu). Do masy dodajemy goździk, liść, cebulę (ja cebulę drobno posiekałam i zostawiłam w sosie, natomiast taką w całości później wyjmiemy). Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy jeszcze troszkę mleka. Na koniec wyjmujemy przyprawy i cebulę, dodajemy gałkę, sól i pieprz. Odstawiamy sos do lekkiego ostygnięcia.
Rybę oddzielamy od skóry i pozbawiamy ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy rybę z natką do beszamelu, następnie ziemniaki i całość delikatnie mieszamy. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut. Po wyjęciu, a przed podaniem posypujemy natką.
Smacznego!

 

Źródło:
;