Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Zupę cebulową mogłabym jeść cały rok, niezależnie od pogody. Na moim blogu pojawił się już jeden przepis na zupę cebulową, jednak gdy zobaczyłam ją u Donny Hay musiałam ją zrobić ponownie. Zupę można podawać z grzankami tak po prostu obok lub też z zapieczonymi na wierzchu zupy. Obie wersje są doskonałe. Sekret tej zupy tkwi w długim podsmażaniu cebuli, dzięki której zupa nabiera pięknego koloru.
Źródło "Donna Hay Modern classics book 1"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki:
8 sporych cebul
30 g masła
1 łyżka oliwy
2 łyżki tymianku
2 łyżki mąki
2 łyżki brandy
2 łyżki musztardy Dijon
8 szklanek bulionu wołowego
2 szklanki wody
sól i pieprz do smaku
 
Cebulę siekamy w talarki, wkładamy do garnka z grubym dnem wraz z oliwą, masłem, tymiankiem. Całość podsmażamy na wolnym ogniu ok. 35 minut, aż cebula będzie brązowa i miękka. Dodajemy mąkę i podsmażamy ok. 3 minuty mieszając cały czas.
Dodajemy brandy i gotujemy ok. 1 minutę. Dodajemy musztardę, bulion i wodę. Całość gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
 
 
 
 
Źródło:
;