Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Kolejna moja ulubiona zupa. Ma wszystko, co lubię. Kalafiora, fasolkę szparagową, brukselkę, marchewkę. W sezonie letnim bez trudu dostaniemy na targu wszystkie produkty, ale i zimą poradzimy sobie bez problemu. Ja staram się mrozić warzywa, więc użyłam właśnie mrożonej fasolki szparagowej. Kalafiora i brukselkę można bez trudu kupić, więc zupę mamy praktycznie gotową. Sycąca, smaczna, pełna warzyw. Dodatkowym jej plusem jest to, że następnego dnia możecie przerobić ją na krem z warzyw. Będzie również pyszna!

 

 

 

 

 

 

Składniki:
ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 marchewka
ok. 4-5 różyczek kalafiora
ok. 100 g brukselki (obranej z zewnętrznej warstwy, umytych i z odciętą twardą częścią, ale na tyle, aby się nie rozpadły)
ok. 2-3 ziemniaki
garść fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka śmietany 18% w temp. pokojowej
1 łyżeczka mąki pszennej


Do bulionu wkładamy umyte różyczki kalafiora, brukselkę, pokrojone ziemniaki, fasolkę, marchewkę pokrojoną w plastry, ziele i liście laurowe. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Solimy, przyprawiamy pieprzem do smaku. Zagotowujemy. Na chwilkę odstawiamy z ognia, śmietanę rozcieramy z mąką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajmy trochę bulionu.
Śmietanę z mąką wlewamy do zupy, mieszamy, rozcieramy ewentualne grudki (ważne, aby śmietana była w temp. pokojowej) i zagotowujemy. Podajemy ze świeżym posiekanym koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!

 

 

Źródło:
;