Imieniny: Anastazji, Eugenii

Wydarzenia:

Dania

 fot. Beata Orlik

Pyszna zupka na jesienne obiady. Cebulową uwielbiam. W różnych postaciach. Taką z kawałeczkami cebuli i z zapieczoną grzanką, jak również i taką w postaci kremu. Zupa jest bardzo delikatna w smaku, z wyczuwalną nutą cebuli i migdałów. Idealnie pasuje do niej kleks jogurtu greckiego lub innego gęstego, grzanki i podsmażona cebulka. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz".

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

3 duże cebule

ok. 1 l bulionu

2 łyżki oliwy

1 duży ziemniak

50 g płatków migdałów

pół kajzerki namoczonej w wodzie

sól, pieprz

do podania: podsmażone piórka cebuli, grzanki, jogurt grecki

Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie ok. 7 minut. Dodajemy następnie płatki migdałów i pokrojonego w kostę ziemniaka. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy do tego bulion i gotujemy ok. 35 minut (aż ziemnik będzie miękki). Dodajemy bułkę i całość blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać śmietany.

Zupę można również przetrzeć przez sitko, gdyż po zblendowaniu będą wyczuwalne kawałeczki migdałów.

Podajemy z kleksem jogurtu, grzankami i podsmażoną cebulką. 

Smacznego!

 

 

 

Źródło:
;