Dania
Zupa krem z cebuli
Pyszna zupka na jesienne obiady. Cebulową uwielbiam. W różnych postaciach. Taką z kawałeczkami cebuli i z zapieczoną grzanką, jak również i taką w postaci kremu. Zupa jest bardzo delikatna w smaku, z wyczuwalną nutą cebuli i migdałów. Idealnie pasuje do niej kleks jogurtu greckiego lub innego gęstego, grzanki i podsmażona cebulka. Gorąco polecam! Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz".
Składniki:
3 duże cebule
ok. 1 l bulionu
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak
50 g płatków migdałów
pół kajzerki namoczonej w wodzie
sól, pieprz
do podania: podsmażone piórka cebuli, grzanki, jogurt grecki
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie ok. 7 minut. Dodajemy następnie płatki migdałów i pokrojonego w kostę ziemniaka. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy do tego bulion i gotujemy ok. 35 minut (aż ziemnik będzie miękki). Dodajemy bułkę i całość blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać śmietany.
Zupę można również przetrzeć przez sitko, gdyż po zblendowaniu będą wyczuwalne kawałeczki migdałów.
Podajemy z kleksem jogurtu, grzankami i podsmażoną cebulką.
Smacznego!