W kuchni Boże Narodzenie
Ciasteczka mandarynkowo-maślane
2014-12-21 Boże Narodzenie Beata Orlik Kuchnia w zieleni 0
Kruche, maślane ciasteczka, rozpływające się w ustach. Z dodatkiem skórki z mandarynki. To kolejny skandynawski wypiek, kolejny wypiek, który podbija moje (i nie tylko moje serce). Gorąco polecam przed Świętami, będzie to świetna zabawa z Waszymi pociechami :-) Źródło - Scandilicious. Baking
-
Krajanka piernikowa
Genialna krajanka. Trochę na nią trzeba zaczekać, ale warto. Nawet jeśli zrobicie ją dzisiaj, to warto. Po prostu zjecie ją na Nowy Rok :-) Źródło - forum CinCin, przepis podaję...
-
Pepperkaker
Ja jako fanka szwedzkich wypieków nie mogłam zapomnieć o moich ulubionych pierniczkach. Mocno korzenne, zapach w trakcie pieczenia roznosić się będzie po całym domu tworząc cudowną...
-
Cantuccini
kruche, twarde, uzależniające ciasteczka z migdałami. U mnie w pracy zrobiły furorę. Takie jak dla mnie troszkę świąteczne. Czemu? Bo okres przedświąteczny to dla mnie okres...
-
Śledzie z papryką, cebulką i ogórkiem kiszonym w oleju
Przepis mojej Mamy. Autorski i bardzo smaczny. Zresztą, kto by nie lubił śledzi :-) Ja uwielbiam pod każdą postacią, po kaszubsku, z cebulką, z sosie koperkowym... Poza tym, śledzie...
-
Pierniki nadziewane
Te pierniczki nie są już tak ekspresowe jak poprzednie, trzeba niestety troszkę z nimi popracować, ale efekt wart jest każdej chwili. Najlepsze pierniki jakie kiedykolwiek jadłam....
-
Pierniczki ekspresowe
Niestety w tym roku złapało mnie spore opóźnienie z pierniczkami. W zeszłym roku pierniczki były gotowe na długo przed Świętami, a w tym roku odwrotnie. Mimo opóźnienia, muszę...
-
Karp po żydowsku
Ostatnia już spośród prezentowanych przeze mnie wigilijnych potraw - karp po żydowsku. Danie to, jak nazwa wskazuje, wywodzi się z tradycji żydowskiej. Jest to karp przygotowywany na...
-
Makówki (makiełki)
Makówki, inaczej zwane makiełkami, to tradycyjna wigilijna potrawa kuchni śląskiej i wielkopolskiej, z tą różnicą, że w kuchni wielkopolskiej zamiast chałki dodaje się makaron....
-
Barszcz wigilijny
Chyba kolejna z tych najbardziej znanych i najczęściej goszczących na polskich stołach w Wigilię potrawa. Podobnie jest z nią jak z pierogami, najlepiej smakuje w Wigilię. Barszcz...
-
Kluski z makiem
Kolejne wigilijne, jakże tradycyjne, staropolskie danie. Niezwykle proste, jednak mające swój urok i bardzo smaczne. Łączy w sobie wszystko co dobre, mak, orzechy, skórkę...
-
Moczka śląska
Tradycyjna śląska potrawa wigilijna. Osobiście, byłam ogromnie zaskoczona tym daniem, jeśli tak je można nazwać. Wersja którą przedstawię, jest dla mnie "do zjedzenia", gdyż...
-
Zupa migdałowa
Zupa migdałowa to dla mnie zupełna nowość. Tak naprawdę, do momentu przygotowania listy dań, które miałam przyjemność dla Was przygotować, nie wiedziałam o jej istnieniu. Zupa...
-
Biało-czerwony sernik z wiśniami
Sernik idealny. Prosty, pyszny, piękie prezentujący się. Zdecydowanie mój faworyt ostatnio. Myślę, że śmiało możecie zrobić go na zbliżające się Święta. Cudowne połączenie...
-
Gołąbki z grzybami
Całkowicie nieznane mi smaki. Gołąbki bez mięsa, a z grzybami. Postne. Pyszne, aromatyczne. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej z moimi zmianami. Może trochę zrobione...